UC Innovation Center ©Cristobal Palma Santiago, Chile

Oris Day

Arhitektonski simpozij Oris Day održat će se 6. veljače 2024. godine u Mozaik Event Centru (ex Hypo centar) u Zagrebu. Registracija sudionika je od 14:30, a službeni početak programa od 16 sati.

Svoje izlaganje će održati:
Alejandro Aravena (Čile)
Aravena je diplomirao arhitekturu na Katoličkom sveučilištu u Čileu 1992. godine.
Od 2000. do 2005. godine radio je kao profesor na Harvardovom sveučilištu, gdje je nastao ELEMENTAL, do-tank organizacija osnovana 2001. godine. Projektima Aravene i ELEMENTAL-a dodijeljena su razna priznanja, uključujući Srebrnog lava na Venecijanskom bijenalu 2008. godine i nagradu Gothenburg za održivost 2017. godine. Godine 2016. Araveni je dodijeljena Pritzkerova nagrada za arhitekturu, a bio je i kustos XV. Venecijanskog bijenala.
Od 2020. godine predsjednik je žirija za dodjelu Pritzkerove nagrade.

Mary Anderson (UK)
Mary Anderson partnerica je u kolektivu Assemble, angažirana u područjima umjetnosti, arhitekture i scenografije. Njezin rad usredotočen je na to kako se navedene prakse mogu međusobno informirati kroz zanat, pripovijedanje i niskougljičnu gradnju. U posljednje dvije godine, Anderson je dio interdisciplinarnog tima koji stvara Dreamachine, imerzivnu umjetničku instalaciju na turneji koju nastavlja razvijati za svjetsku publiku. Prije nego što se pridružila kolektivu Assemble, Anderson je radila u arhitektonskom i scenografskom studiju Gonzalez-Haase AAS u Berlinu te u praksi Practice Architecture u Londonu, gdje je sudjelovala u novatorskom projektu samogradnje kuće i studija, razvijajući niskotehnološke metode bioizgradnje koristeći se betonom od konoplje, drvenom građom i glinom.

Xu Tiantian (Kina)
Tiantian je osnivačica interdisciplinarnog studija DnA _Design and Architecture te profesorica na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta Tsinghua. Godine 2020. imenovana je počasnom članicom Američkog instituta arhitekata. Xu Tiantian aktivno sudjeluje u procesu revitalizacije ruralnih područja u Kini. Njezin revolucionarni pristup nazvan „Arhitektonska akupunktura“ holistički je pristup društvenoj i ekonomskoj revitalizaciji ruralne Kine, a program Ujedinjenih naroda za gradove i ljudska naselja (UN-Habitat) odabrao ga je kao studiju slučaja nadahnjujuće prakse uspostavljanja veza između urbanih i ruralnih područja. Xu Tiantian osvojila je brojne nagrade, uključujući Švicarsku nagradu za arhitekturu 2022. godine, Berlinsku nagradu za umjetnost / Kunstpreis Berlin 2023. (u kategoriji arhitekture), nagradu Marcus za 2023. godinu, Globalnu nagradu UNESCO-a za održivu arhitekturu 2023. godine te nagradu Cite de l’Architecture & du Patrimoine.

MODERATORI:
Mia Roth Čerina, Maroje Mrduljaš, Dinko Peračić
Pokrovitelj: Ministarstvo kulture i medija RH
Partneri: Hrvatska komora arhitekata, Udruženje Hrvatskih arhitekata, Društvo arhitekata Zagreb, Arhitektonski fakultet Skopje, Sveučilište u Beogradu, Društvo arhitekata Beograd, Društvo arhitekata Rijeka, Društvo arhitekata Istre, Društvo arhitekata Šibenik, Sveučilište u Nišu, Građevinski i arhitektonski fakultet Osijek, Inženjerska komora Crne Gore, Savez arhitekata Crne Gore.
U programu stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata Festival se boduje s ukupno 3 sata.

Za više informacija o simpoziju i kotizacijama posjetite www.daysoforis.com

Xu Tiantian - Huiming Tea Space_DnA -WangZiLing

Mary Andreson projekt --Atelier LUMA Arles 2023 Assemble

UC Innovation Center ©Cristobal Palma Santiago, Chile