Najbolja dizalica topline -Vitocal 250-A

Viessmann d.o.o. Hrvatska Dr. L. Naletilića 23 M 10 000 Zagreb +385 1 65 93 650 info@viessmann.hr www.viessmann.hr
Renomirano udruženje za testiranje proizvoda, nedavno je objavilo rezultate provedenog testa, a titulu pobjednika odnijela je dizalica topline Vitocal 250-A od Viessmanna. Ova učinkovita dizalica topline zrak/voda doprinosi zaštiti okoliša, izuzetno je tiha, čineći je posebno pogodnom za modernizaciju.

Tihi rad vanjske jedinice ne remeti mir susjedstva
Vitocal 250-A također je dobio veliki plus zbog posebno tihog rada vanjske jedinice. Ventilator je zvučno optimiziran i radi s inteligentnom kontrolom brzine, što osigurava značajno smanjenje buke u zraku tijekom rada s punim i djelomičnim opterećenjem. Zahvaljujući opsežnom razvoju u Viessmannovom zvučnom laboratoriju, jednom od najmodernijih zvučnih laboratorija u Europi, ventilator i kompresor dizalice topline rade gotovo neprimjetno tiho. Zato je Vitocal 250-A jedan od najtiših te vrste s 30 dB(A) u tihom radu i na udaljenosti od četiri metra. To znači da se vanjske jedinice mogu lako postaviti čak i u područjima s gustom izgrađenošću ili u blizini granice posjeda.

Jednostavno upravljanje putem ViCare aplikacije
Bilo da se radi o montaži i puštanju u rad ili radu na uređaju ili putem aplikacije ViCare – ispitivači su ocijenili jednostavno i nekomplicirano rukovanje uređajem s izvrsnom ocjenom. Patentirana hidraulika Hydro AutoControl osigurava značajnu uštedu vremena prilikom postavljanja novih dizalica topline. To znači da se uređaji mogu prilagoditi gotovo svim postojećim sustavima grijanja tijekom modernizacije. Više nije potreban vremenski opsežan instalacijski rad, kakav je potreban kod drugih dizalica topline. To je također velika prednost za Viessmann instalatere grijanja.

Operativni sustav Viessmann One Base neprimjetno povezuje dizalicu topline s digitalnom i fizičkom ponudom usluga s najvišim standardima kvalitete. To korisniku čini upravljanje putem pametnog telefona i aplikacija ViCare praktičnim kao što je jednostavno puštanje u rad, praćenje i servisiranje putem aplikacije ViGuide od strane specijalizirane tvrtke. Viessmann One Base također omogućuje besprijekornu komunikaciju sa sustavom za pohranu energije Vitocharge VX3 i fotonaponskim sustavom. Ove komponente omogućuju da dizalica topline radi tijekom većeg dijela dana koristeći jeftinu električnu energiju iz vlastite proizvodnje.

Potrošnja i troškovi uvijek su transparentni
Osim toga, upravljanje energijom integrirano u aplikaciju ViCare bilježi sve tokove energije između dizalice topline i bilo kojeg postojećeg spremnika energije, kao npr. stanice za punjenje za električna vozila. Trenutno su prikazani u grafičkom obliku na zaslonu pametnog telefona ili tableta, što znači da su potrošnja i proizvodnja energije uvijek transparentni. Proširene ViCare funkcije omogućuju dodatne uštede i povećanu udobnost, posebno u kombinaciji s pametnim sobnim i podnim termostatima tvrtke Viessmann.

Pogodna za renovaciju – može se koristiti s postojećim radijatorima
Dizalica topline zrak/voda Vitocal 250-A i kompaktni uređaj Vitocal 252-A s istom tehnologijom i integriranim spremnikom tople vode od 190 litara posebno su dizajnirani za modernizaciju starijih sustava grijanja na plin ili ulje. Čak i pri vrlo niskim vanjskim temperaturama, lako mogu postići temperaturu polaza od 70 °C. Ugradnja podnog grijanja nije prijeko potrebna te se postojeći radijatori jednostavno mogu nastaviti koristiti u postojećim zgradama. S nominalnim toplinskim učinkom od 2,6 do 13,4 kilovata, one su posebno prikladne za korištenje u obiteljskim kućama. Tijekom godine bit će dostupne dodatne snage do 18,5 kilovata, čime će se proširiti raspon primjene uređaja.

Zašto je dizalica topline Vitocal 250-A najbolja od testiranih uređaja?
U važnom kriteriju ocjenjivanja “Energetska učinkovitost i ekološka svojstva u radu grijanja” dizalica topline Vitocal 250-A postigla je ujedno i najbolji rezultat. Od svih testiranih uređaja, bila je jedina čija je potrošnja električne energije bila manja od 5000 kWh godišnje (određeno na primjeru kuće s 140 m² stambenog prostora i godišnjim zahtjevima za toplinom od 150 kWh po kvadratnom metru). Budući da dizalica topline također radi s prirodnim rashladnim sredstvom R290 (propan), zaštita klime također ima koristi od ovog uređaja. S posebno niskim GWP100 (potencijal globalnog zagrijavanja) od 0,02 (prema IPPC AR6), R290 je jedno od ekološki najprihvatljivijih rashladnih sredstava.