Kuća s puno stakla

PROJEKT: Lichtdurchflutetes Einfamilienhaus
IZVOĐAČ: Fingerhaus GmbH
KONTAKT: www.bautipps.de/hersteller/fingerhaus
KONSTRUKCIJA: Drvena kompozitna konstrukcija sa ožbukanom fasadom, U vrijednost 0,123 W/m2K, drveno-aluminijski prozori s trostrukim ostakljenjem, Ug vrijednost 6 W/m2K, zimski vrt, kosi krov 38 stupnjeva, U vrijednost 0,178 W/m2K, nadozid 100 cm
TEHNIKA: Dizalica topline zrak voda, solarni toplinski sustav, podno grijanje, električne rolete, kamin, potreba za primarnom energijom: 61,4 kWh/m2a, konačna potreba za energijom: 25,59 kWh/m2a
DIMENZIJE: 8,45 x 11,70 m
STAMBENI PROSTOR: prizemlje: 85,5 m2, kat 65 m2

Da bi kuća optimalno funkcionirala za obitelj, potrebni su otvoreni i prostrani zajednički prostori u kojima se svi mogu osjećati ugodno i bez stresa, dobro isplanirani prostori za povlačenje za svakog člana obitelji s dovoljno udaljenosti između starih i mladih, dodatna tuš-kabina, pomoćna soba za goste ili ured, pametno isplanirani skladišni prostori kojih vam nikad neće biti dovoljno i komotni ulazni prostor.

Kuhinja je poluotvorena i nudi puno praktičnih ugrađenih ormara i prostora za odlaganje, a velika prostorija ima dovoljno mjesta za igranje sina Jana – iza velikog kutnog prozora! Na vrtnoj strani kuće do galerije vodi samostojeće spiralno stubište izrađeno od crnog čelika s hrastovim stepenicama u poprečnom sljemenjaku, koje je također ostakljeno. Gotovo nevidljiva ograda galerije od staklenih ploča podcrtava otvorenu vezu do blagovaonice. Galerija je otvorena prema krovu i kreira prostran i prozračan osjećaj prostora. Odavde nas vode četvora vrata: s jedne strane prema dječjoj i spavaćoj sobi, s druge do garderobe i do velike obiteljske kupaonice sa samostojećom kadom, dvostrukim umivaonikom i walk-in tušem čiji zid je prekriven nehrđajućim čelikom. Kupaonica i garderoba su normalne visine stropa kako bi se iznad njih moglo stvoriti malo potkrovlje kao skladišni prostor.

I na kraju, ali ne i najmanje važno, izbor materijala u kući slijedi jasan stil: izloženi betonski zidovi usred sobe, svijetlosiva vrata i lajsne u kontrastu su s rustikalnim podnim daskama od punog drveta na obje razine.
U slobodno planiranoj kući u Burgwald-Bottendorfu s oko 150 kvadratnih metara stambenog prostora, vlasnici su unutar svoje obiteljske kuće stvorili puno: čitav sanitarni prostor, kuhinju, podne obloge, ožbukane zidove, stepenice i na kraju cijeli električni sustav, uključujući šik svjetlosne mrlje. Galina je sve dobro promislila i apsolutno ništa nije prepustila slučaju, a Viktor je provodio sve njezine ideje. Tijekom faze gradnje njih su dvoje mogli živjeti s roditeljima i zbog toga nisu imali vremenskog pritiska. Sin Jan rođen je u kući koja je završena na vrijeme.

Što se tiče građevinskih usluga, vlasnik je odabrao učinkovitu dizalicu topline zrak-voda za grijanje i solarni toplinski sustav za toplu vodu. Obitelj je odlučila ići bez fotonaponskih sustava, baterija i ventilacijskih sustava. Par nije pridavao nikakvu važnost nadzornoj tehnologiji i interfonu – ovdje samo zvono zvoni!