Mokro-suhi usisavači za DIY projekte

Važni faktori pri odabiru mokro-suhog usisavača za DIY projekte: Gdje god se obrađuje materijal, područje treba biti usisano.

DIY ili “uradi sam/sama” radovi veliki su trend. Postavljanje novog poda, ugradnja nove kupaonice i izvođenje mnogih drugih DIY projekata u podrumu ili garaži jednostavno je uz odgovarajuću opremu. Ali kako izgleda čišćenje? Mnoge DIY aktivnosti stvaraju veliku količinu fine prašine i grube prljavštine. Brzo dosegnete granice pomoću lopatice za smeće i četke ili čak i običnog usisavača. Alternativa je snažan mokri i suhi usisavač. Na što treba obratiti pozornost pri kupnji takvog stroja?

Usisavanje tekućina bez zamjene filtera

Snažni mokri i suhi usisavači mogu pokupiti mnogo prljavštine u kratkom vremenu. Tko želi usisavati i vlažnu ili vrlo mokru prljavštinu i tekućine, neka izabere stroj kod kojeg za tu svrhu nije potrebno mijenjati filter. Isto vrijedi i za podnu mlaznicu usisavača koja treba biti prikladna za sve vrste mokrog i suhog čišćenja. Unatoč tome, pribor i spremnike za otpad treba očistiti nakon nanošenja.

Filter vrećica od flisa umjesto papirnatih vrećica

Metalne strugotine, mali čavli i vijci ili čak ostaci drveta mogu se lako usisati, ali papirnati filtarski uložak ne mari za oštre i šiljaste otpatke. Zbog toga bi se filter vrećica od flisa trebala idealno koristiti u mokrim i suhim usisavačima za suhu primjenu. Tkanina je znatno robusnija, dugotrajnija i bolja za rukovanje.

Jednostavno rukovanje električnim alatom na usisavaču

Jedna značajka opreme koja je korisna za DIY entuzijaste je utičnica na mokrom i suhom usisavaču. Električnim alatima kao što su brusilice ili ručne kružne pile tada se može upravljati izravno na usisavaču. Nakon pokretanja alata, mokri i suhi usisavač pokreće se automatski i skuplja prašinu i strugotine izravno na mjestu nastanka. Okolno područje ostaje znatno čišće. To štedi puno vremena tijekom naknadnog čišćenja. Savjet: Kako bi usisavanje radilo savršeno na alatu, odgovarajući adapter za crijevo za alat treba biti uključen u opseg isporuke usisavača.

Kako održavati filtere čistima

Posebice kod usisavanja fine prašine, filtar se mora povremeno očistiti kako se ne bi utjecalo na snagu usisavanja. Kod mokrih i suhih usisavača s ravnim naboranim filtrom, kaseta se može lako ukloniti za čišćenje filtra bez potrebe za otvaranjem usisavača do kraja.

Još je praktičniji s uređajima s funkcijom čišćenja filtera. Ako previše čestica prašine začepi filtar, začepljenje se može ispuhati pritiskom na gumb. Pritom se ne diže prašina jer sve pada izravno u spremnik za otpad ili filter vrećicu.

Obratite pozornost na detalje opreme

Dobra oprema postaje vidljiva tek u praksi i često su finiji detalji ono što upotpunjuje mokri i suhi usisavač. Na primjer, uklonjiva ručka na usisnom crijevu nudi mogućnost spajanja različitih mlaznica izravno na usisno crijevo. To znači da se rad može dovršiti i u uskim prostorima. Ako se dodaci mogu pohraniti na stroju, sve je pospremljeno brzo nakon upotrebe. Mokri i suhi usisavači na baterije nude još veću fleksibilnost. Jednako temeljiti kao strojevi s kabelom za napajanje, oni također imaju neograničen raspon pokreta. Rad bez kabela za napajanje nije samo udobnost, već i sigurnosna prednost jer su smanjene opasnosti od spoticanja. U Kärcheru se baterija također može koristiti u mnogim drugim kompatibilnim strojevima.