KAKO GRADITI KUĆU gotovo nulte energije?

Pionir u gradnji nZEB obiteljskih kuća u Hrvatskoj je tvrtka Wienerberger koja je s partnerima prva sagradila takvu kuću u Hrvatskoj – e4 obiteljsku kuću.

Zgrada gotovo nulte energije (nZEB) je zgrada koja ima vrlo visoka energetska svojstva, odnosno kod koje se za ostvarenje projektne temperature u prostoru koristi vrlo malo energije za grijanje i hlađenje. Ta gotovo nulta, odnosno vrlo niska količina energije, trebala bi se u vrlo značajnoj mjeri pokrivati energijom iz obnovljivih izvora -uključujući energiju iz obnovljivih izvora koja se proizvodi na zgradi ili u njezinoj blizini. Sve nove zgrade, pa i najmanje kuće, za koje se podnosi zahtjev za izdavanje građevinske dozvole, od 1. siječnja 2020. godine moraju ispunjavati zahtjeve za nZEB.

7 integriranih koraka za gradnju nZEB zgrada i kuća
Izgradnja i projektiranje pristupačnih zgrada gotovo nulte energije – što je danas postalo i zakonska obveza – uključuje 7 integriranih koraka koji koriste uobičajeno dostupne građevinske materijale i opremu, kao i strategije projektiranja i gradnje koje je moguće lako primijeniti ukoliko se one razumiju. Slijedom ovih koraka može se izgraditi zgrada gotovo nulte energije koja, osim što troši malo energije za grijanje i hlađenje, istovremeno je ugodna za život (s optimalnim temperaturama i vlažnosti zraka, razinom CO2 u zraku te temperaturama površina građevnih dijelova zgrade koje ne izazivaju osjećaj hladnoće).

 

Wienerberger opeka za gradnju nZEB građevina
Porotherm IZO Profi opeka tvrtke Wienerberger jedinstveno je rješenje za gradnju zgrada gotovo nulte energije, bez primjene dodatne toplinske izolacije. Ovojnica Porotherm IZO Profi opeke ispunjena je kamenom vunom koja ima odlična svojstva ŽELITE ZNATI VIŠE KAKO IZGRADITI NZEB KUĆU Wienerberger je u suradnji s Građevinskim fakultetom u Zagrebu pripremio smjernice za gradnju zgrapripremio zgrada gotovo nulte energije. Možete ih da preuzeti na poveznici https: //www.wienerberger.hr/ informacije/zgrada nzeb.html!
Porotherm IZO Profi opekaopekatoplinske izolacije, nije zapaljiva, odolijeva starenju, ne upija vodu i paropropusna je. Nudi visoku toplinsku izolaciju s visokim svojstvima akumulacije topline na način da zadržava visoku temperaturu i vraća ju natrag samo kad vanjska temperatura padne. Zbog toga prostorna klima ostaje uravnotežena tijekom cijele godine – zimi se zidovi sporo hlade, a ljeti se sporo zagrijavaju.

ŽELITE ZNATI VIŠE KAKO IZGRADITI NZEB KUĆU?

Wienerberger je u suradnji s Građevinskim fakultetom u Zagrebu pripremio smjernice za gradnju zgrapripremio zgrada gotovo nulte energije. Možete ih da preuzeti na poveznici 

Wienerberger d.o.o.

Donje Pokupje 2,
47 000 Karlovac
Karlovac – T: 047 694 110
Đakovo – T:031 836 920
e-mail: office.hr@wienerberger.com
www.wienerberger.hr
Tehnička podrška:Tel: 099 3595 336, 098 226 154

ŽELIM SAZNATI VIŠE

više projekata kuća, savjeta za građenje i ideja za uređenje potražite u nekim od naših magazina (HAUSBAU, KUHINJE I KUPAONICE, BAZENI I SAUNE, KATALOG NAJLJEPŠIH KUĆA) na svim kioscima ili osigurajte svoj primjerak na kućnu adresu i pretplatite se preko našek online KIOSKA

Share