Potvrđena je djelotvornost Daikin pročistača protiv respiratornih virusa

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram

Bruxelles, 7. srpnja 2021. – Ugledni francuski laboratorij Institut Pasteur de Lille utvrdio je na temelju provedenih ispitivanja da Daikin asortiman pročistača zraka uklanja više od 99,98 % ljudskog koronavirusa HCoV-229E u 2,5 minuta*.

  • Ispitivanja provedena u laboratorijima Instituta Pasteur de Lille pokazala su da Daikin pročistači zraka uklanjaju više od 99,98 % ljudskog koronavirusa HCoV-229E u 2,5 minuta. Taj virus pripada istoj porodici kao i virus SARS-CoV-2, tj. koronavirus koji je uzrokovao pandemiju bolesti COVID-19.
  • Procijenjeno je i da jedinice uklanjaju 99,93 % virusa H1N1 u 2,5 minuta. Riječ je o virusu koji uzrokuje gripu.
  • Iz toga slijedi da Daikin pročistači zraka mogu poslužiti kao dodatna mjera u borbi protiv respiratornih bolesti. Kompaktni plug-and-play pročistač može u velikoj mjeri pridonijeti smanjenju rizika od prijenosa respiratornih virusa.
  • Ovo priznanje predstavlja ključni trenutak za Daikin kao ključnog aktera u području pročišćavanja zraka u zemljama Europe, Bliskog istoka i Afrike.

Ispitana djelotvornost protiv koronavirusa

Kao stručnjak u upravljanju kvalitetom zraka s više od 45 godina iskustva, Daikin svoju misiju vidi u pružanju inovativnih rješenja. Patentirana Daikin tehnologija pročišćavanja zraka, koja se primjenjuje i u drugim Daikin uređajima, odavno je dokazala svoju djelotvornost u borbi protiv onečišćenja zraka te sezonskih alergija i virusa.

Kako bi dokazala tvrdnje o djelotvornosti svoje tehnologije, tvrtka Daikin Europe N.V. povjerila je francuskom laboratoriju Institut Pasteur de Lille zadatak da ispita rad pročistača zraka. Sada je i službeno potvrđeno da Daikin uređaji uklanjaju više od 99,98 % ljudskog koronavirusa HCoV-229E u 2,5 minuta. Riječ je o važnom postignuću.

Institut Pasteur de Lille za ispitivanje je upotrijebio virus HCoV-229E, to jest koronavirus koji je vrlo blizak virusu SARS-CoV-2. Virus SARS-CoV-2 nije se upotrebljavao u okviru ispitivanja iz sigurnosnih razloga. Činjenica da su ta dva virusa iz iste porodice snažna je naznaka da Daikin pročistači mogu biti važno sredstvo u smanjenju rizika od prijenosa virusa i pridonošenju suzbijanju pandemije COVID-19.

Učinkovitost Daikin pročistača zraka postiže se kombinacijom visokoučinkovitog elektrostatičkog HEPA filtera koji hvata virus i patentirane Flash Streamer tehnologije koja svojim snažnim djelovanjem taj virus uništava.

Institut je ispitao djelotvornost pročistača zraka i u pogledu virusa H1N1, koji uzrokuje sezonsku gripu. Institut Pasteur de Lille u jednakim je uvjetima ispitivanja na temelju svojeg istraživanja zaključio da Daikin pročistači zraka uklanjaju više od 99,93 % virusa H1N1 u 2,5 minute čime je dokazano da su ti uređaji iznimno djelotvorni i u suzbijanju gripe.

Pročišćavanje zraka i ventilacija ključni su za zdravlje u zatvorenim prostorima

Daikin pročistači zraka služe za pročišćavanje zraka u zatvorenim prostorima na način da zrak cirkulira u jedinici, a nakon toga prolazi kroz brojne filtre pri čemu na njega djeluju tehnologije pročišćavanja. Jedinice se uglavnom upotrebljavaju u stambenim prostorima, manjim uredima, maloprodajnim trgovinama, učionicama, čekaonicama u zdravstvenim ustanovama i liječničkim ordinacijama. Protok zraka u Daikin pročistaču iznosi otprilike 330 m³/sat, što znači da volumen zraka u prostoriji prosječne veličine prolazi kroz jedinicu nekoliko puta u satu.

  1. Olivier Luminati, voditelj projekta u području ventilacije i pročišćavanja zraka, koji je blisko surađivao s Institutom Pasteur de Lille u okviru projekta ispitivanja Daikin proizvoda, ističe: „Rezultati ispitivanja sjajna su vijest za cijelo društvo. Sada kad se svi pripremaju na povratak u ured i u normalan život, u mogućnosti smo stvoriti sigurnije uvjete za to. Nastojanja tvrtke Daikin da osigura zdravo okruženje u zatvorenim prostorima dovela su do stvaranja širokog portfelja proizvoda za filtriranje i pročišćavanje zraka. Tim se tehnologijama služimo u izradi rješenja za klimatizaciju, grijanje i ventilaciju za primjenu u malim i velikim zgradama. U načelu možemo pomoći svakome tko želi osigurati čist i svjež zrak u zatvorenom prostoru da pronađe pravo rješenje”.

Kvaliteta zraka u zatvorenim prostorima ima velik utjecaj na učinkovitost i dobrobit ljudi. Brojni čimbenici utječu na kvalitetu zraka, na primjer čestice PM2,5, alergeni, vlažnost zraka itd. Daikin je taj problem odavno prepoznao te je svoj prvi pročistač zraka plasirao na tržište u Japanu 1975.g. Anthony Dimou, glavni direktor poslovanja u Daikinu za područje pročišćavanja zraka u EMEA regiji izjavljuje: „Rezultati Instituta Pasteur de Lille prijelomna su točka za nas i za cijelo društvo. Siguran sam da za EMEA regiju Daikin može postati predvodnik u upravljanju kvalitetom zraka u zatvorenim prostorima.”

* Detaljni rezultati ispitivanja prema vrsti Daikin pročistača zraka:
„Daikin uređaj MCK55WVM (komercijalnog naziva MCK55W), koji je ispitao Institut Pasteur de Lille, uklanja 99,996 % ljudskog koronavirusa HCoV-229E u 2,5 minuta pri najjačoj brzini u laboratorijskim uvjetima (hermetička komora unutarnjeg volumena od 0,47 m³, bez izmjene zraka). Ljudski koronavirus HCoV-229E razlikuje se od virusa SARS-CoV-2, koji uzrokuje bolest COVID-19, ali pripada istoj porodici koronavirusa.”
„Daikin uređaj MC55WVM (komercijalnog naziva MC55W/VB), koji je ispitao Institut Pasteur de Lille, uklanja 99,98 % ljudskog koronavirusa HCoV-229E u 2,5 minuta pri najjačoj brzini u laboratorijskim uvjetima (hermetička komora unutarnjeg volumena od 1,4 m³, bez izmjene zraka). Ljudski koronavirus HCoV-229E razlikuje se od virusa SARS-CoV-2, koji uzrokuje bolest COVID-19, ali pripada istoj porodici koronavirusa.”
„Daikin uređaj MCK55WVM (komercijalnog naziva MCK55W), koji je ispitao Institut Pasteur de Lille, uklanja 99,986 % podtipa H1N1 virusa gripe A u 2,5 minuta pri najjačoj brzini u laboratorijskim uvjetima (hermetička komora unutarnjeg volumena od 0,47 m³, bez izmjene zraka).”
„Daikin uređaj MC55WVM (komercijalnih naziva MC55W/VB), koji je ispitao Institut Pasteur de Lille, uklanja 99,93 % podtipa H1N1 virusa gripe A u 2,5 minuta pri najjačoj brzini u laboratorijskim uvjetima (hermetička komora unutarnjeg volumena od 0,47 m³, bez izmjene zraka).”

Više informacija na linkovima iz priloga:

Daikin inovacije o kvaliteti zraka u zatvorenim prostorima​

Daikin uređaji za pročišćavanje zraka

Daikin patent - Flash Streamer tehnologija

više projekata kuća, savjeta za građenje i ideja za uređenje potražite u nekim od naših magazina (HAUSBAU, KUHINJE I KUPAONICE, BAZENI I SAUNE, KATALOG NAJLJEPŠIH KUĆA) na svim kioscima ili osigurajte svoj primjerak na kućnu adresu i pretplatite se preko našek online KIOSKA