BUDIMO ODGOVORNI, OSTANIMO DOMA

NOVI BROJ MAGAZINA HAUSBAU br.112 (ožujak/travanj 2020) NA SVIM KOSCIMA

Dragi čitatelji,

pripremajući ovaj broj nismo niti slutili koliko će se naši životi u kratkom vremenu promijeniti. Kako završavamo broj, iz dana u dan situacija se mijenja – tako da pitanje u kojim okolnostima ćemo se naći kad budete čitati ovaj broj. Uz epidemiju korona virusa, upravo smo proživjeli i snažan potres u Zagrebu i okolici, koji je ostavio veliku materijalnu štetu. Je li to moguće – dva scenarija katastrofe u jednom filmu?

Nove okolnosti, zbog dobrobiti svih nas, nalažu i novi životni stil te promjenu svakodnevnih navika. Kao i u svim drugim medijima i mi apeliramo na sve vas, dragi čitatelji, da se držite propisanih mjera i time zaštitite sebe i svoje bližnje, te najranjivije skupine – naše starije sugrađane i one s kroničnim bolestima. Svaki dan je izazov za sebe iz svih mogućih aspekata: zdravstvenih, ekonomskih, društvenih… No, kako su rekli i kolege iz Lidera: NEMA PREDAJE!

Vrijeme pred nama većina nas provodit će uglavnom kod kuće. Želimo ostati pozitivni i nadati se da sve ovo neće potrajati predugo. Vrijeme izolacije, koliko god je teško skrenuti misli sa trenutne situacije, treba iskoristiti za sve one stvari koje inače ne stižete obaviti, a koje će vam ujedno povratiti mentalnu snagu. Čitanje, vježbanje, meditacija, slušanje muzike, gledanje serija, popravak neke stare police, uređenje okućnice…

Nekako se baš poklopilo da je u glavnoj temi broja o trendovima u gradnji obiteljskih kuća, ali i u drugim temama, naglasak na zdravom stanovanju, održivosti i zaštiti okoliša. Površinsko grijanje, ventilacijski sustavi, dovoljno dnevnog svjetla, uređenje spavaće sobe dio su sadržaja, uz nove projekte obiteljskih kuća.

SADRŽAJ HAUSBAU br.111

10 TRENDOVI U GRADNJI 2020.

12 Zdravo stanovanje – kuća na Dunavu

20 Pametno stanovanje – za generacije

26 Univerzalni dizajn – multitalent bez granica

32 Klimatski osviještena gradnja – drvo i sunce u srcu

38 Kompaktni komfor – gradska vila

 

IDEJE ZA STANOVANJE
64 Spavaće sobe
U spavaćoj sobi bi se trebali dobro osjećati, ovaj bi prostor trebao isijavati mir i po mogućnosti biti uređen po principu zdravog stanovanja.

 

REPORTAŽA
70 U nordijskom stilu
Četveročlana obitelj stanuje na rubnom dijelu šume u dražesnoj kući iz snova koju su stilski uredili s puno svijetlog drveta.

 

 

76 Opušteno elegantno
Velike prostorije, kvalitetna oprema, inteligentni sustav kućne automatike i usluga iz jedne ruke upućuju na opuštenu gradnju i stanovanje za obitelji.

SAVJETI

46 Ventilacija
Stambene je prostorije potrebno discipliniranije i redovitije prozračivati. Kao komforno i praktično rješenje tu su automatski sustavi za prozračivanje stana.

52 Svjetlo i rasvjeta
Ništa više ne utječe na zdravlje i dobro raspoloženje kao dnevno svjetlo. Pobrinimo se da ga dobijemo dovoljno.

56 Graditi i stanovati s drvetom
Drvo je ponovno u modi koji ima mnogobrojna obilježja: prirodni građevinski materijal štedi klimu, podržava stupanj zdrave klime u prostoru i pruža višestruke mogućnosti primjene.

60 Raspodjela topline
Površinsko grijanje predstavlja spoj komfora i higijene s visokim stupnjem energetske učinkovitosti. Međutim, i radijatori imaju svoje prednosti.

Share