Trenutno pregledavate Hausbau br.111 (siječanj/veljača 2020)

Hausbau br.111 (siječanj/veljača 2020)

Dragi čitatelji,

ova vremenski nepredvidljiva zima inspirirala nas je za sadržaj novog broja. No prvo krećemo s podsjetnikom za sve koji planiraju energetsku obnovu kuće da redovno prate web stranicu www.energetska-obnova.hr jer bi krajem ožujka trebao biti objavljen natječaj za sufinanciranje energetske obnove privatnih kuća koji će obuhvaćati obnovu stolarije, fasade, krova, te ugradnju toplinskih sustava za korištenje OIE (kolektori, kotlovi za biomasu, dizalice topline, fotonaponski paneli). Energetska obnova kuće donosi uštedu u troškovima grijanja i hlađenja ali i znatno bolji komfor stanovanja.

SADRŽAJ HAUSBAU br.111

08 LADANJSKE KUĆE
10 Moderna drvena kuća – svjetlo i toplo gnijezdo
16 Bavarsko majstorsko umijeće – ljubav prema domovini
24 Moderni tradicionalist s panoramom na brda
30 Život u drvenoj kući s prirodom
34 Prostorno čudo s dodatnim stanom
36 Kuća od elemenata šperploča

IDEJE ZA STANOVANJE
50 Plava boja za 2020.
56 Kreativni načini odlaganja

REPORTAŽA
68 Kuća L
Kuća L, montažna obiteljska kuća izgleda kao jednostavan, čisti geometrijski oblik, s pravokutnim tlocrtom, jasno geometrijski definiranom fasadom i ravnim krovovima.

72 Kuća s bazenom
Preferirani položaj iznad jezera, materijal, tehnika i dodatna oprema čine ovaj bazen pravim draguljem.

80 Stanovanje na padini
U suradnji s investitorima djelatnici tvrtke Juri Troy Architects razvili su suzdržan domicil na obiteljskom zemljištu, minimalističkog uređenja i fleksibilnog načina korištenja.

86 Dnevno svjetlo je adut
Kod svoje novogradnje vlasnici su inzistirali na maksimalnom prirodnom svjetlu.

SAVJETI
40 Ušteda vode
Zašto štedjeti vodu? Ako se s jedne strane u obzir uzmu klimatski obrat i duga sušna razdoblja vode će biti sve manje. S druge strane za pitku vodu je potreban zahtjevan proces obrade.

46 Podrum
Podrum, da ili ne? U prvom planu potencijal za uštedu troškova govori protiv podruma. Međutim, postoje i razlozi zašto bi se podrum mogao dugoročno isplatiti.