Grijanje

na pelet

Share

Energetski učinkovito i ekološki prihvatljivo grijanje

Kao jedno od ekološki prihvatljivih i učinkovitih goriva u sistemima grijanja možemo koristiti drveni pelet. Drveni peleti su prešani cilindri (promjera 6 mm) izrađeni od ostataka drva i drvenog otpada, a koriste se u automatiziranim kotlovima i pećima za centralno grijanje. Prema danas važećoj normi preporuča se korištenje peleta klase ENplus A1.

Dva načina grijanja na pelet
Kada govorimo o grijanju na drvene pelete, možemo istaknuti toplovodno grijanje (radijatorsko, podno…) i toplozračno grijanje – upuhivanje toplog zraka u prostoriju.
Prednost toplozračnog grijanja preko sobnih pelet peći je da nema potrebe za kompliciranim razvodom centralnog grijanja te je jednostavna montaža i korištenje peći, dok im je mana da griju samo prostor gdje su smještene. Peći se vrlo jednostavno mogu spojiti na dimnjak, a vanjski zrak za izgaranje osigurava efikasan i ispravan rad peći.

Ovakve peći idealne su za vikendice, gdje se ne isplati ulagati u sistem centralnog grijanja, a ne želi se odustati od komfora grijanja na OIE. Toplozračne peći uobičajeno imaju kvadratičan oblik (kao CentroPelet Z), a mogu se nabaviti i pravokutnog oblika, zauzimaju malo mjesta i uklapaju se svaki prostor (kao CentroPelet ZS). Uobičajene snage takvih peći su od 6 do 11 kW. Postoje peći koje kombiniraju toplozračno i toplovodno grijanje (kao CentroPelet ZV, ZVB, ZVBS), a mogu biti snaga do 30 kW. Kod nas su sustavi toplovodnog grijanja ipak puno rašireniji u odnosu na toplozračne, a kod takvih sustava u obzir dolaze klasični kotlovi

Rad kotlova na pelet može se nadzirati i upravljati putem pametnog telefona, tableta ili računala. Preko web portala se mogu pratiti temperature u sustavu, greške i upozorenja koja se mogu slati automatski na zadani e-mail.

Vrste kotlova za pelet
Dostupni su kotlovi samo na drveni pelet sa automatskim čišćenjem te kombinirani kotlovi na pelet kod kojih se može u slučaju nužde ložiti i krutim gorivom. Kotlovi loženi drvenim peletom u pravilu se moraju čistiti od pepela koji nastaje izgaranjem peleta. Kod kotlova s automatskim čišćenjem (kao PelTec), održavanje kotla je svedeno na minimum. Nakon nekoliko potrošenih spremnika peleta, mora se iznijeti pepeo iz pepeljara, dok se, ovisno o kvaliteti korištenih peleta, ložište mora čistiti nekoliko puta godišnje. Njihov stupanj iskoristivosti je visok, dok se modeli sa ugrađenom lambda-sondom (kao PelTec lambda) lako prilagođavaju različitim kvalitetama korištenih peleta. Kombiniranje loženja peleta ili otpada od obrezivanja voćaka moguće je u kombiniranim kotlovima (kao EKO-CK P + Cm Pelet-set Touch), jednostavnim skidanjem plamenika ili pritiskom na jednu tipku kod kotla sa dva ložišta (kao BioTec Plus).

više projekata kuća, savjeta za građenje i ideja za uređenje potražite u nekim od naših magazina (HAUSBAU, KUHINJE I KUPAONICE, BAZENI I SAUNE, KATALOG NAJLJEPŠIH KUĆA) na svim kioscima ili osigurajte svoj primjerak na kućnu adresu i pretplatite se preko našeg online KIOSKA

Grijanje na pelet

Kao jedno od ekološki prihvatljivih i učinkovitih goriva u sistemima...

Share