Garažna vrata za “out of the box” arhitekturu

Garažna vrata za “out of the box” arhitekturu

Kako će to stajat’? Neće to moć’ dugo. Glavna tema jutarnjih ćakula malog dalmatinskog mjesta obiteljska je kuća koja se nalazi svega sedam metara od mora i doslovno lebdi u zraku.

Ambiciozan projekt obiteljske kuće za odmor djelo je arhitektonskog studija VVA- Viktor Vrečko Architects iz Zadra. Individualnim pristupom, riskiranjem, razmišljanjem izvan granica, ali i investitorom koji je omogućio maksimalno odriješene ruke, nastala je ova tehnološki napredna i jedinstvena kuća.

Izazov očuvanja okoliša i definiranja kuće
Uska parcela u neposrednoj blizini mora položena je paralelno uz obalu, okružena visokim autohtonim drvećem i utjelovljuje dva od tri čvrsta zahtjeva investitora – prvi red do mora i maksimalno zelen okoliš. Naizgled jednostavni zahtjevi već su prilikom prvih mjerenja projektante suočili s izazovom očuvanja prirodnog zelenila okoliša i definiranjem površine kuće. Smanjivanje tlocrtne površine, dakle stope otiska kojom će kuća biti „spojena“ sa zemljom činilo se kao jedini logičan smjer. Hibridnom gradnjom armirano betonskih temelja koji određuju suteren i čeličnih konzola s jedne i druge strane kuće raspona čak 5,75 metara, uspješno se ostvarila prijeko potrebna kvadratura i očuvala vizura prirodnog okoliša.

“out of the box” razmišljanje u arhitekturi
Kamene površine povezuju kompletan prostor kuće i tvore jedan neprekinuti slijed, skladno povezujući unutrašnjost i vanjski dio prostora. Već kod samog prilaza kući primjećuje se “out of the box” razmišljanje u arhitekturi koje je u potpunosti ispunilo svoju „zamišljenu“ svrhu. Nepravilno stepenište, orijentirano na zapad, mjesto je na kojem vlasnik objekta rado provodi vrijeme s obitelji uživajući u zalasku sunca.

Stepenice – skulptura u prostoru
Glavno mjesto za druženje i zabavu velike obitelji je oko masivnog drvenog stola koji povezuje kuhinju i dnevni boravak, unutar kojeg se nalazi glavni pečat kuće – spiralne stepenice koje vode na gornji kat. Oko trideset opcija stepenica bilo je potrebno kako bi investitor bio u potpunosti zadovoljan. Printali smo modele pomoću 3D printera, kombinirali materijale i konstrukcije, te na kraju pronašli način da ukomponiramo spiralne stepenice koje su udobne i funkcionalne, ne strše u prostoru već ga nadopunjuju, ističu iz VAA arhitektonskog studija.

Otvoreni prostor kao imperativ
Svaki detalj na kući vrlo je precizno odmjeren i usmjeren prema stvaranju osjećaja otvorenog prostora. Sve je moralo biti prozračno, poravnato s fasadom ili podom, bez vizualnih ili fizičkih prepreka.
Specifična garažna vrata
U prizemlju se nalazi garaža za tri automobila, i garažna vrata koja su izvedena tako da su uklopljena u samu fasadu. Aluminijska konstrukcija garažnih vrata upuštena je unutar prostora garaže i obložena
materijalom od kojeg je izvedena vanjska ograda i dio fasade koji se nadovezuje tim dijelom kuće. Prostor za garažna vrata predstavljao je dodatni izazov, jer je prostor definiran za ugradnju bio vrlo uzak, plitak i kratak, međutim nije bilo potrebe za pretjeranim prilagođavanjem.

Gledajući izvana garažna se vrata ne mogu primijetiti, budući da se perforirana obloga fasade samo nastavlja na upuštenu konstrukciju vrata. Prioritet je naravno bila i potreba za parkirnim prostorom ispred garaže, tako da su vrata morala biti izvedena od sekcija koje se podižu vertikalno usmjereno unutar vodilica, i smještaju horizontalno pod strop. Premda su konstrukcija i motor industrijske namjene, vrata se kreću bez buke što je bilo veoma važno jer je spavaći prostor odmah pored garaže.
Hrvatska arhitektura ovakvim se primjerima može staviti uz bok s vodećim zemljama svijeta, a kada tome još dodamo prirodne ljepote naše zemlje, zaista – imamo se čime ponositi.

Hörmann

Hormann Hrvatska d.o.o
www.hormann.hr
Besplatni telefon 0800 0510

posjetite našu web stranicu

ŽELIM SAZNATI VIŠE

više projekata kuća, savjeta za građenje i ideja za uređenje potražite u nekim od naših magazina (HAUSBAU, KUHINJE I KUPAONICE, BAZENI I SAUNE, KATALOG NAJLJEPŠIH KUĆA) na svim kioscima ili osigurajte svoj primjerak na kućnu adresu i pretplatite se

ŽELIM PRETPLATU
Share