Rekonstrukcija gotovog objekta predstavlja puno veći izazov nego projektiranje rješenja u novogradnji. Problemi kod postojećih građevina su specifični, a time i rješenja koja treba pronaći za sanaciju.

Kod rekonstrukcija gotovog objekta treba poštivati estetske i funkcionalne promjene, urbanističke uvjete, financijsku stranu investicije i poboljšane građevinske fizike. Prije svega, nakon sanacije, moramo ostvariti jednako vrijedan, ali energetski učinkovit životni prostor.

KROV
Ispod betonskih pokrovnih ploča nalazila se bitumenska ljepenka na betonu, koja je služila kao sekundarna hidroizolacija. Uslijed starosti i temperaturnih razlika ljepenka je bila prilično unuštena. Preporuka je da se potpuno ukoloni i da se izvede nova sintetička hidroizolacija, kao konačno rješenje u sustavu obrnutog krova, te da se kao privremena hidroizolacija izvede polimerni-cementni premaz u dva sloja, kako bi se radovi unutar objekta mogli nesmetano odvijati dok se ne sazida nadvišenje atike.
Postojeća atika nije bila dovoljne visine za izvođenje 24 cm toplinske izolacije, plus minimalnih 15 cm od završne kote krova do gornjeg ruba atike. Stoga se atika nadozidala, uzevši u obzir sve specifičnosti konkretnog krova. To je omogućilo izedbu slijedećih slojeva (gledano iz vana, prema unutra):
• šljunak (8 cm)
• FIBRANskin SEAL
• dva sloja FIBRANxps 300-L (2×12 cm)
• razdjelni geotekstil
• PVC hidroizolacija, tvornički kaširana geotekstilom
• FIBRANxps (2 cm)
• PC premaz
• AB ploča
• spušteni strop

Dodatni sloj FIBRANxps (2 cm) stavljen je kao dodatna mehanička zaštita hidroizolacije zbog grube podloge. Ukupna površina toplinske izolacije na krovu bila je predviđena u debljini od 24 cm, ali je zbog dodatnog XPS-a kao mehaničke zaštite hidroizolacije povećana na 26 cm što je više nego potrebno po standardu pasivne kuće. Zbog višeslojne ugradnje XPS-a, a umjesto standardnog geotekstila, ugrađena je FIBRANskin SEAL (membrana za ubrzanu odvodnju vode).

TERASA
Obzirom na to da je investitor promijenio namjenu negrijanog prostora ispod terase u vinski podrum i prostor za fitness, primjena dodatne toplinske izolacije na terasi bila je i više nego opravdana.
Invenstitoru je predloženo riješenje koje predstavlja kompromis između ograničenosti visinom unutrašnjeg prostora i postojećih balkonskih otvora. Predloženo rješenje:
• armirano betonska ploča
• jednostrana samoljepiva bitumenska parna brana
• FIBRANxps INCLINE (4-8 cm)
• sintetska folija kaširani PVC (geotekstil tvornički integriran s PVC membranom ima tri uloge: razdjelni sloj, mehaničku zaštita i dodatnu dimenzijsku stabilnost)
• obična čepasta folija s čepovima prema gore + geotekstil
• cementni estrih (4 cm)
• završni sloj – pločice ljepljene fleksibilnim ljepilom, te fugirane vodonepropusnom masom
Na taj je način postignuta toplinska izolacija prosječne debljine svega 5 cm, točnije od 2 cm na najnižem dijelu, do 8 cm na najvišem dijelu. Uz dodatnu toplinsku izolaciju stropa podruma d=8 cm, u usporedbi… s glavnim krovom, ovo je dvostruko manje toplinske izolacije. Obzirom na različite namjene prostorija u podrumu, sustavom odijeljenog podnog grijanja i hlađenja regulirat će se temperatura u prostoru.
Kao što je i već spomenuto, kompromisa mora biti i ovdje se ne može govoriti o pravoj niskoenergetskoj kući. Da bi se sprječila pojavu toplinskog mosta na zid terase je dodano 12 cm bez obzira što prostor omogućava i deblju izolaciju, no obzirom na to s unutarnje strane, na stropu imamo 8 cm toplinske izolacije nije potrebno na zid dodavati puno više.

FASADA
Zbog potrebe skrivenih vertikala koje odvode vodu s krova, toplinska izolacija u sustavu ETICS je debljine 20 cm. Na prizemnim dijelovima gdje se predviđa ventilirana fasada, toplinska izolacija bit će 14 cm kako bi ukupna debljina bila jednaka ETICS fasadi.
Projekti građevina nakon drugog svjetskog rata, pa sve do 80-tih godina prošlog stoljeća, slavili su smjele betonske konstrukcije, računi za grijanje nisu bili u fokusu
projektanata, a o hlađenju i klimatizaciji se uopće nije razmišljalo. Stoga su se nerijetko zgrade izvodile bez ikakve toplinske zaštite.
Za rekonstrukcije ovog opsega potreban je glavni projekt (bez građevinske dozvole). Unutar glavnog projekta su razrađene sve instalacije, kao i građevinski detalji i proračun fizike zgrade. Ovom će rekonstrukcijom investitor dobiti kuću prema najnovijim standardima energetske učinkovitosti, gdje je osnovna geometrija zgrade očuvana u najvećoj mogućoj mjeri, uz završne obloge, koje iza svoje estetske funkcije skrivaju dobro promišljene detalje, a prije svega, debelu toplinsku ovojnicu koja će omogućiti ne samo uštede troškova grijanja i hlađenja nego i ugodniji boravak u svim godšinjim dobima.

SANACIJA KUĆE IZ 70-IH GODINA PROŠLOG STOLJEĆA
Kuća iz ovog primjera sanacije napravljena je 70-ih godina. Njena arhitektura je prilično razvedena, s brojnim istakama što znači da će najveći izazov biti isplanirati kontinuiranu toplinsku ovojnicu.

Najproblematičnija mjesta sa strane toplinskih mostova su:
1 neizolirana betonska greda i koja odvodi vodu s krova
2 neizolirana konzola balkona
3 napusti vanjskog zida
4 napust kao produžetak gornjeg kata
5 neizolirana terasa
6 neizolirana krovna konstrukcija s niskim atikama
7 toplinska izolacija između nosivog zida i završne masivne betonske obloge 

FIBRAN

ENERGIJSKI ŠTIT

www.fibran.hr

savjet@fibran.hr

POSJETITE NAŠU WEB STRANICU

ŽELIM SAZNATI VIŠE

više projekata kuća, savjeta za građenje i ideja za uređenje potražite u magazinu HAUSBAU na svim kioscima ili osigurajte svoj primjerak na kućnu adresu i pretplatite se

ŽELIM PRETPLATU
Share