Sama postojanost kamena kao materijala nije dostatna odlika za njegovu primjenu na fasadi. Ili bolje rečeno, nije svaki kamen pogodan za oblaganje zidova. Stoga, moramo pažljivo odabrati vrstu kamena, uzeti u obzir njegova svojstva i razmotriti vremenske uvjete kojima će biti izložen. U slučaju, kada kamen koristimo isključivo kao oblogu fasade, moramo biti svjesni da to samo po sebi nije dovoljna izolacija, te da treba uz kamen izvesti i adekvatnu toplinsku ovojnicu, barem ako želimo dobiti građevinu gotovo nulte potrošnje energije.

 

 

Zašto uopće toplinski izolirati fasade?
Fasada je zbog svoje velike površine najviše izložena gubitcima topline. Budući da je izložena različitim vremenskim uvjetima, u slučaju nedostatne toplinske zaštite, utjecaj vremena može se brzo prenijeti na unutarnji prostor, što izravno utječe na uvjete života u njemu. Stvaranje idealnih životnih uvjeta u takvim prostorima obično je upravljano termostatom – kako zimi, tako i ljeti – što se ne poznaje samo na računima za struju, već i negativnim posljedicama po okoliš. Kućanstva su najkontroverzniji izvor onečišćenja, jer za potrebe grijanja i hlađenja, u okoliš ispuštaju 33% svih emisija ugljičnog dioksida, što je u potpunoj suprotnosti s idejama o zelenim gradovima koji su danas u trendu. Na prvom je mjestu svijest od tome da je izvedbom toplinske izolacije fasade moguće smanjiti
upotrebu energenata za više od 30 %. U težnji da se izvede optimalna toplinska zaštita, također i kod kamenom obloženih zidova, izvode se tzv. sendvič sustavi kod kojih se između nosivog zida i vanjske obloge, stavlja neprovjetravana toplinska izolacija.

Kako do energetski štedljive obložene fasade?
Danas imamo različite zahtjeve za udobnošću stanovanja, koje same kamene obloge ne mogu pratiti. To ne znači da sezbog toga moramo odreći tradicije, koja je prisutna podjednako na krškim područjima Istre i Dalmacije, kao i u planinskim krajevima. Pažljivim osmišljavanjem fasade, možemo vratiti duh tradicije, bez odricanja. Pomoću novih rješenja izolacijskim materijalima, možemo stvoriti udoban dom, bilo da smo ga obložili ukrasnim kamenim oblogama, opekom
ili keramikom. Ako smo ranije kamenu oblogu lijepili direktno na nosivi zid od opeke ili betona, danas nosivu funkciju obavlja posebna, namjenska toplinska izolacija, koja je vrlo izdržljiva i ima veliku nosivost. Zbog njezine iznimne tlačne čvrstoće i strukture zatovrenih ćelija, izolacija od XPS-a može podnijeti velika opterećenja, poput kamene obloge, bez gubitka izolacijskih svojstava. Zašto je ovo zadnje važno? Zato što izolacijom vanjskih zidova povećavamo količinu akumulirane temperature u prostoru, u obliku akumulirane topline u masivnim zidovima, podovima i stropovima. Tako će masivna, toplinski izolirana građevina u kasnu jesen i bez grijanja još uvijek biti ugodna za boravak. što uvelike skraćuje sezonu grijanja.

Kako stvoriti građevinu udobnu za život, a koja slijedi zahtjeve tradicionalne gradnje?
Fasadni sustav zaštite vanjskih zidova toplinskom zaštitom uz kamenu obloga se naziva ETICS SC (Stone Cladding), što je unaprijeđena varijanta ETICS fasada. Ovaj se sustav sastoji od izolacije od ekstrudiranog polistirena: FIBRANxps ETICS BT i kamene obloge SC. Posebno obrađena, FIBRANxps toplinska izolacija je ujedno je i podloga za kamen, koja osigurava odličnu adheziju s ljepilima, a time i dugovječnost tako izvedene fasade, bez gubitaka njezinih estetskih i funkcionalnih svojstava. Na taj način možemo stvoriti idealne životne uvjete u građevini, u bilo koje doba godine, bez da se odreknemo veličanstvenog izgleda tradicionalne gradnje.

 

KOJI SU POZITIVNI UČINCI TOPLINSKE IZOLACIJE NA FASADI?
1. Smanjenje gubitaka topline i manja potrošnja energije, budući da izolacijom izvana sprječavamo izravni prijenos topline kroz vanjski zid. Na taj način, trebamo manje energije za zagrijavanje unutarnjeg prostora.
2. Sprječavanje kondenzacije, vlage i plijesni, koji su uzročnici bolesti dišnih puteva. Do stvaranja kondenzata dolazi kada temperatura površine dosegne točku rosišta. Hladna mjesta na zidu, hlade zrak u svojoj neposrednoj okolini, sve dok se vlaga, koja se u njemu nalazi, ne kondenzira. Na tim se mjestima redovito pojavljuje i plijesan. Toplinskom izolacijom oblažemo vanjske zidove u cijelosti, i tako prostoru osiguravamo tople unutarnje površine na kojima se neće skupljati vlaga.
3. Obrana građevine od atmosferskih utjecaja, od mraza i vlage, od pregrijevanja i smrzavanja. Time se bitno povećava i trajnost građevinskih materijala. Npr. opeka pod utjecajem vlage i ciklusa smrzavanja i topljenja upijene vlage, postepeno gubi čvrstoću, te se površinski razgrađuje – izoliranjem zidova smanjuje se rizik od visokih troškova održavanja i popravaka.

više o proizvodima tvrtke FIBRAN na www.fibran.hr ili u magazinu Hausbau na svim kioscima

Share