Jedno od glavnih pitanja koje se postavlja jest je li moguće objediniti zdravo življenje i energetsku učinkovitost?

Upravo se integriranjem ovih aspekata može pohvaliti e4 kuća. Projekt e4 kuće, bazira se na Phorotherm Profi opeci kao osnovnom građevinskom materijalu, te građevinskim materijalima i sustavima partnera, koji doprinose ukupnoj bilanci niskoenergetskog objekta i stvaranju zdravog životnog prostora.

Zašto je osim smanjenih troškova za grijanje i hlađenje važna zdrava mikroklima?
Zato, što možda nismo ni svjesni toga, 90% vremena provodimo u zatvorenom prostoru. Od toga 60% vremena provodimo unutar četiri zida svog doma. Ako uzmemo u obzir da u prosjeku tokom života 220.000 sati provedemo spavajući, razumljivo je zašto je toliko bitna ugodna mikroklima te materijali i sustavi koji će osigurati zdravo okruženje unutrašnjeg prostora. Osim ugodnosti imamo i zdravstveni aspekt koji je sve više u fokusu struke. Možda je teško za povjerovati ali studija Healthy Homes Barometer 2018. Velux Grupe, otkriva da je broj Europljana koji žive u vlažnim i pljesnivim stanovima ostao gotovo nepromijenjen od 2009., tj. da oko 16% europskog stanovništvo živi u nezdravim domovima. Ukupno 84 milijuna Europljana živi u vlažnim ili pljesnivim stanovima, a to povećava rizik od razvoja respiratornih bolesti i doživotnih alergija. Danas, 2,2 milijuna Europljana ima astmu kao izravan rezultat života u vlažnim ili pljesnivim zgradama, prema studiji Fraunhofer IBP.

e4 kuća – zdravlje i emocije
Odnosom niskoenergetskih građevina i zdravog življenja te općenito zdravim uvjetima života u zatvorenom prostoru bave se mnoga istraživanja novijeg datuma ali i proizvođači energetski učinkovitih sustava. Tako je Baumit, jedan od partnera na projektu e4 kuće, pokrenuo najveći istraživački projekt „ViVA park” u Europi o ispitivanju različitih materijala u različitim uvjetima u svrhu pružanja zdrave klime za stambeni prostor. Svaka od petnaestak „uzorak kuća” napravljena je od različitih materijala koji se prate s 33 senzora na temelju kojih Baumit u suradnji s Bečkim znanstvenim institutom dolazi do novih saznanja na kojima razvija vlastite ideje budućnosti. Na osnovu tih rezultata razvijeni su „Klima proizvodi” koji osiguravaju zdravo stanovanje u energetskim učinkovitim zgradama 2020+.

Baumit „Star sustav“ za e4 kuću
Na projektu e4 kuće, Baumit d.o.o. sudjeluje sa certificiranim povezanim sustavom za vanjsku toplinsku fasadnim izolaciju (ETICS) „Star sustav“ gdje je doprinos energetskoj bilanci itekako značajan jer upravo na vanjskoj strani objekta najviše doprinosi anuliranjem toplinskih gubitaka. Također, svakom objektu najveću zaštitu kroz vijek pruža fasada i krov zajedno. Osim kroz vanjsku ovojnicu e4 kuće, Baumit d.o.o. sudjeluje u unutarnjem uređenju kroz paropropusne materijale za zidove koji zdravom i ugodnom klimom pospješuju zdravlje korisnika. Također tu su materijali za izradu odgovarajućih podloga kao estrisi, cementna ljepila i dr. Svojim materijalima osigurava kvalitetu i dugotrajnu zaštitu unutarnjeg i vanjskog prostora e4 kuće. U svom asortimanu Baumit ima KLIMA proizvode za regulaciju klime u zatvorenim prostorima.

Za objekte gotovo nulte energije (nZEB)
Još jedan renomirani partner projekta je tvrtka Knauf Insulation, koji je dio ‘e4’ projekta u svim državama u kojima je do sad taj projekt započet. S Knauf Insulation izolacijom od mineralne vune mogu se osvariti nZEB (objekt gotovo nulte energije) karakteristike objekta. Radi se o kvalitetnoj toplinskoj, protupožarnoj i zvučnoj izolaciji. Knauf Insulation izolacija od mineralne vune bit će ugrađena u sve građevinske elemente kuće: u podove, pregradne zidove, potkrovlje i kosi krov te fasadu. Karakteristike mineralne vune su izvrsna toplinska izolacija, negorivost (klasa gorivosti ‘A1’ što znači potpuno negoriv izolacijski materijal), zvučna izolacija (mineralna vuna odlično apsorbira i prigušuje nepoželjne zvukove i buku), paropropusnost (kuća ‘diše’) te trajnost i stabilnost materijala.

Monitoring e4 kuće
Krajem 2016. godine razgovarali smo s doc.dr.sc. Bojanom Milovanovićem, dipl. ing.građ. sa Zavoda za materijale na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu o e4 kući. Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu također od početka sudjeluje na projektu e4 kuće. Tada su provedene analize, od strane Zavoda za materijale, o          potrebnoj energiji za grijanje i hlađenje e4 kuće, s ciljem da osiguraju da se korištenjem tradicionalnih materijala, poput opeke, postigne obiteljska kuća budućnosti minimalne potrošnje energije tijekom njezinog korištenja. Osnovna vizija bila je postići standard koji je napredniji od zahtjeva koji su bili propisani 2016. godine, a koji teži ciljevima postavljenima za obaveznu gradnju takozvanih građevina gotovo nulte energije. Da podsjetimo, od 2018. ovo je standard za zgrade javne namjene, a od 2020. biti će standard za privatne obiteljske kuće.

Tada je napravljena studija o potrošnji primarne energije, o potrebnoj energiji za grijanje i hlađenje, prosječnom životnom vijeku građevine od opeke, emisiji stakleničkih plinova te ukupnim troškovima kuće za razdoblje od 30 godina, potrošnji energije prema proračunu u periodu od 5 godina i troškovima gradnje u odnosu na standard. Istraživanje je provedeno u vidu simulacija za 40- ak gradova kontinentalne Hrvatske, Primorja i Dalmacije s različitim opekarskim blokovima. Tada je najavljen i monitoring vanjske ovojnice e4 kuće od strane Građevinskog fakulteta.

Proizvodi za bolju mikroklimu

Baumit Klima asortiman
Gđica Sonja Gjaić, voditeljica marketinga iz Baumit predstavila nam je sve značajke Baumit Klima asortimana. „Baumit Klima proizvodi posvećeni su poboljšanju unutarnje klime. Baumit Klima je mineralna žbuka na bazi prirodnog vapna. Prozračna je i djeluje kao prirodni regulator vlage, a zahvaljujući njenoj mikroporoznoj strukturi taj se učinak još i povećava. Može apsorbirati više vlažnosti u kraćem vremenu u usporedbi s uobičajenim unutarnjim žbukama. U slučaju smanjenja vlage u prostoru, ona ju polako i ravnomjerno vraća u okolni zrak. Vapneno punilo i vapneno vezivo stvaraju temeljno svojstvo žbuke (pH oko 12), što čini Baumit Klima žbuke prirodnim dezinfekcijskim sredstvom i djeluje kao prirodna zaštita od štetnih mikroorganizama i rast plijesni. Baumit Klima žbuke su antistatične, tako da ne privlače čestice prljavštine.“

Knauf Insulation – Prirodni izolacijski materijal
Knauf Insulation mineralna vuna proizvedena je po prirodnoj ECOSE tehnologiji. Na pitanje o kakvoj tehnologiji se radi i koje benefite donosi odgovorio nam je g. Krešo Benjak, voditelj marketinga tvrtke Knauf Insulation. „ECOSE® tehnologija je inovativna tehnologija veziva bez fenola i formaldehida, bazirana na brzo obnovljivim materijama umjesto na kemikalijama na bazi nafte. Ovo revolucionarno otkriće je omogućilo Knauf Insulation-u da zamijeni tradicionalno vezivo u svojim proizvodima s prirodnim i održivim vezivom. Zahvaljujući tome, kupcima je omogućeno da po prvi puta mogu nabaviti i ugraditi potpuno prirodan izolacijski proizvod od mineralne vune Knauf Insulation koji je po tome jedinstven na tržištu. Knauf Insulation proizvodi od mineralne vune s ECOSE® tehnologijom nisu nalik
drugoj izolaciji – oni su zemljano-smeđe boje bez umjetnih boja, pigmenata ili akrila. Posjeduju izvrsne toplinske i zvučne izolacijske karakteristike, a posebno pridonose: kvaliteti zraka u prostoru i višoj razini održivosti.“

e4 kuća 2020

kuća gotovo nulte energije

POSJETITE NAŠU WEB STRANICU

ŽELIM SAZNATI VIŠE

više projekata kuća, savjeta za građenje i ideja za uređenje potražite u magazinu HAUSBAU na svim kioscima ili osigurajte svoj primjerak na kućnu adresu i pretplatite se

ŽELIM PRETPLATU
Share