Domus plus kuće – Hausbau br.88 (ožujak/travanj 2016)

Domus plus kuće – Hausbau br.88 (ožujak/travanj 2016)

Domus plus – kuće po najvišim standardima

Domus plus kuće - Hausbau br.88 (ožujak/travanj 2016)Prije gradnje Domus Plus gotove kuće potrebno je pažljivo napraviti temelje i druge pripremne radove. Kako bismo dobili informacije ‘iz prve ruke’, porazgovarali smo s investitorom, koji je osobno svjedočio svemu i sudjelovao u svim fazama priprema i gradnje temelja.

Domus plus kuće - Hausbau br.88 (ožujak/travanj 2016)
Domus plus kuće – Hausbau br.88 (ožujak/travanj 2016)

 

 

MOŽETE LI NAM UKRATKO OPISATI I IZLOŽITI OSNOVNA OBILJEŽJA KUĆE? DomusPlus kuća je neto površine 143 m2, bruto 184 m2. U prizemlju, na samom ulazu u predvorje, s lijeve se strane nalazi garderoba i prostorija namijenjena za pranje i sušenje odjeće, a s desne strane je predviđena prostorija za ured. Iz predvorja se ulazi u dnevnu sobu, koja je smještena centralno u objektu, te je odvojena od dnevnog boravka, kuhinje i kupaonice. U dnevnoj je sobi smješteno i stubište koje vodi na kat. Stubištem se iz dnevne sobe u predvorju dolazi u hodnik na katu, koji spaja tri spavaće sobe (roditeljska soba, dječja soba i dodatna soba), te kupaonicu i saunu. Glavna spavaća soba spojena je s prostorom koji je namijenjena za garderobu. Kuća je u cijelosti napravljena u skladu s našim željama i prema našim skicama, te je tvrtka DomusPlus i njihovi arhitekti izradila dokumentaciju za građevinsku dozvolu, ali sve u skladu s potrebnim tehničkim i zakonskim uvjetima.

ZAŠTO STE SE ODLUČILI ZA MONTAŽNU GRADNJU? Za montažnu smo se gradnju odlučili vrlo brzo, i to nakon posjete građevinskom sajmu u Ljubljani 2015. Prije posjete izložbenom prostoru tvrtke DomusPlus, do razgovora s njima i do pregleda njihovih referenci i cijena, željeli smo graditi Ytong sistemom gradnje no, nakon tog posjeta odlučili smo se za montažnu kuću tvrtke DomusPlus. Na odluku je dosta utjecala cijena i brzina gradnje samog objekta. Odluka za montažnu gradnju je bila vrlo pametna, jer smo temeljnu ploču napravili 25.03.2016 – a zadnji rok za useljenje nam je 01.09.2016, s obzirom da nam kćer tada kreće u prvi razred osnovne škole. Gradnja kuće zidanjem i useljenje u nju u tako kratkom roku je praktički nemoguća, ako želite živjeti u gotovoj kući, a ne na gradilištu. Prednosti montažne gradnje, osim brzine izgradnje su i odlična izolacija, sezmička stabilnost, čistoća gradilišta i gradnje, kvaliteta, ne preteški materijali i još mnogo toga. Kad smo odlučili da ćemo graditi montažnu kuću, poslali smo upite tvrtkama koje se bave montažnom gradnjom i u Sloveniji i u Hrvatskoj. Odazivi su bili različiti. Za sve što smo tražili u ponudi, DomusPlus je ponudio najbolju cijenu. Neke tvrtke su davale nepotpune ponude ili drugačije od naših želja, neki su imali previsoke cijene, a neki su otpali zbog nekih drugih razloga. DomusPlus je bio najpovoljniji i najkooperativniji. Kod DomusPlusa komunikacija je bila na najvišem nivo i mogu reći da je kod njih kupac na prvom mjestu. Komunikacija je uglavnom bila e-mailom, povremeno telefonski, a na kraju smo se i susreli. Na odluku za gradnju montažne kuće tvrtke DomusPlus utjecali su i njihovi Dani otvorenih vrata i posjet jednoj novogradnji u Sloveniji i jednoj kući u Hrvatskoj staroj 4 godine. Kvaliteta obje kuće nas je oduševila i odluka je bila donesena!

GRADNJA
Prvi dio gradnje montažne kuće je izrada temeljne ploče. Nakon iskolčenja objekta, strojno se iskopava i poravnava buduća lokacija temeljne ploče, precizno prema projektu. Na iskop se nasipava tamponski materijal u debljini od 35 cm, koji se nakon poravnavanja temeljito vibrira i valja građevinskim valjkom. Nakon postavljanja tampona ocrtavaju se mjesta polaganja kanalizacijskih cijevi, te ostalih instalacija (struja, voda, telekomunikacije). Nakon toga slijedi postavljanje instalacija. Prilikom postavljanja kanalizacijskih cijevi, osim što se mora voditi računa da su na pravom mjestu, moraju biti i pod ispravnim nagibom, tako da se na kritičnim mjestima cijevi stabiliziraju zabijanjem metalne šipke uz samu cijev.

Nakon postavljanja instalacija i njihovog zatrpavanja, potrebno je omeđiti gabarite betoniranja podložnog betona, te se pristupa izradi podložnog betona marke 15 u debljini od 10 cm. Podložni beton se u konkretnom slučaju proizvodio na samom gradilištu, a ugrađivao se na način da se na par mjesta na podlozi naprave oznake koje su na željenoj visini ploče i koji će služiti kao precizan orijentir.
Dan nakon betoniranja podložnog betona, čvrstoća ugrađenog betona je dovoljna da se može nastaviti s daljnjom gradnjom temeljne ploče. Prvo se cijeli podložni beton premazuje bitumenskim premazom na kojeg se stavlja ljepenka, koja se ugrađuje varenjem plinskim plamenikom. Ljepenka osigurava da neće biti podizanja kapilarnih voda s tla prema betonskoj ploči i na sam gotov objekt. Nakon ljepenke polaže se toplinska izolacija Fibran XPS 400 debljine 10 cm, koja je postavljena u dva sloja i to križno. Investitori iz područja Hrvatske i Slovenije (koje je sezmički aktivno) mogu izraditi temeljni jastuk (tip SEISMIC), koji se razlikuje po načinu postave vodonepropusne lje penke: samoljepiva je i dolazi između dva sloja izolacije. Ovime se sprječava eventualno klizanje između slojeva. Instalacije se ne smiju zatrpati i moraju ostaju ostati vidljive i visoko iznad razine betoniranja.
Nakon što je toplinska izolacija postavljena, polažu se armaturne mreže Q385 u dvostrukom sloju. Slojevi armaturnih mreža odvajaju se graničnicima, a sva armatura se veže žicom. Kad je žica postavljena, svi otvori instalacija dobro zatvoreni, a oplata učvršćena kreće se s betoniranjem.
Temeljna ploča radi se betonom marke 35. U ploču je ugrađeno 17,5 m3 betona. Prilikom ugradnje se beton vibrira, a nakon toga ručno poravnava.

više o Domus plus kućama na www.domusplus.hr ili u magazinu Hausbau br.88 (ožujak/travanj 2016)

Share