Dizalice topline Centrometal

Opće je poznato da su dizalice topline, kao izvori sustava grijanja i hlađenja, namijenjene za ugradnju u niskoenergetske kuće, koje koriste ventilokonvektore ili podno grijanje odnosno hlađenje.

Važno je napomenuti da se nazivni toplinski i rashladni učin dizalice topline deklarira za uvjete propisane važećim EU standardima i propisima, što u većini slučajeva ne odgovara stvarnim projektiranim vanjskim i unutarnjim uvjetima po kojima je potrebno odabrati odgovarajući učin dizalice topline.

Kako povećati učinkovitost sustava
Funkcionalnost sustava odnosno prilagodba istog stvarnim potrebama korisnika definirat će konfiguraciju sustava grijanja i/ili hlađenja te pripreme PTV-a. Podno grijanje uvriježeno je kao vrlo efikasan i ugodan način grijanja prostora, no lome se koplja oko ugodnosti podnog hlađenja te se često pribjegava ugradnji ventilokonvektora, bilo kao primarnih ili sekundarnih tijela grijanja odnosno hlađenja. Budući da navedena tijela rade u različitim temperaturnim režimima, kombinacija istih u zajedničkom sustavu može dovesti do određenih neugodnosti u radu. Kako bi se povećala otpornost takvog sustava na nagle promjene toplinskih potreba, preporuča se ugradnja akumulacijskog spremnika. Kada se radi samo o jednom tipu grijanja ili hlađenja, akumulacijski spremnik nije potreban, već je dovoljno postaviti podžbukni ormarić s ugrađenom hidrauličkom skretnicom za sustav grijanja i/ili hlađenja te preklopnim ventilom za pripremu sanitarne vode (op.a. PTV spremnik se nalazi u tehničkoj prostoriji ili kupaonici).

Regulacija sustava
Upravljanje sustavom, bilo preko panela s ekranom u boji osjetljivog na dodir ili Internet portala, pruža korisniku mogućnost postavljanja temperature prostora i ukloplnih vremena prema vlastitim preferencijama u bilo kojem trenutku. Panel je povezan žičano s dizalicom topline te se može koristiti kao i sobni termostat, dok se u slučaju više krugova grijanja koriste bežični termostati, koji se mogu postaviti na zid ili na ravnu površinu negdje u referentnoj prostoriji.

CENTROMETAL

www.centrometal.hr

ŽELIM SAZNATI VIŠE

više projekata kuća, savjeta za građenje i ideja za uređenje potražite u nekim od naših magazina (HAUSBAU, KUHINJE I KUPAONICE, BAZENI I SAUNE, KATALOG NAJLJEPŠIH KUĆA) na svim kioscima ili osigurajte svoj primjerak na kućnu adresu i pretplatite se preko našek online KIOSKA