Deceuninck – Ekologija, dizajn i elegancija uvijek su u trendu

Kada je riječ o prozorima, nema naznaka da će u 2022. stati trendovi koji su duže vrijeme prisutni na tržištu.

Deceuninck, svjetski lider u industriji iz Belgije, koji već godinama stvara dobro osmišljena rješenja za održivu gradnju, vodi glavnu riječ među proizvođačima profila. Vodeći proizvod poduzeća sustav Elegant ispunjava najviše zahtjeve u pogledu estetike, učinkovitosti i ekološke ravnoteže. 

Velike staklene površine koje omogućuju prodiranje prirodne svjetlosti, moderne boje u kombinaciji s minimalističkim dizajnom i visoka kvaliteta koja jamči sigurnost i energetsku učinkovitost – ovi trendovi neće nestati. No, najvažniji trend, a to je briga o okolišu, popraćen rastom ekološke svijesti proizvođača, investitora i korisnika, potiče proizvođače na potragu za sve boljim rješenjima. 

Zalaganje za zelenu budućnost 

Tržišno okruženje u građevinskoj industriji bitno se mijenja pred našim očima. Relativno nov čimbenik je orijentacija društva prema zaštiti okoliša. Sve to utječe na industriju stolarije za vrata i prozore. U tom smislu, često se postavljaju pitanja: kako odabrati pravu vrstu prozora u ovim okolnostima? Koje je rješenje optimalno u kontekstu trenutačne složene makroekonomske i ekološke situacije? 

Deceuninck može poslužiti kao dobar primjer, budući da je poduzeće već nekoliko godina jedan od predvodnika tzv. „zelene transformacije” i da sve svoje radnje i odluke temelji na strategiji održivog razvoja. Što je dakle održivi razvoj i kako on izgleda u praksi?  Njegovi glavni stupovi su: svjestan i održiv proces dizajniranja, primjena ekološki prihvatljivih tehnologija proizvodnje te kružnost postignuta maksimalnom upotrebom recikliranja. 

Moderne prirodne boje 

Deceuninck je u nagrađivanoj platformi Elegant kombinirao najbolja svojstva toplinske izolacije PVC prozora i vrata – zahvaljujući svojoj jedinstvenoj tehnologiji ThermoFibra – s uskim profilima za maksimalnu površinu ostakljenja. 

Ovaj sustav nudi dizajn bez ikakvih kompromisa u smislu funkcionalnosti. Minimalizam, ravne linije i elegancija pružaju domovima toliko željeni stilski i moderan izgled. Prošle je godine antracit boja prednjačila u bogatoj paleti od 50 boja i struktura, za kojom su slijedili profili s izgledom prirodnog drva Golden Oak i Walnut. Uzimajući u obzir prognoze stručnjaka za boje, koji predviđaju pomak prema mirnim i prirodnim pastelnim nijansama poput zelene, plave ili smeđe, vrlo je vjerojatno da će ove boje profila i ove godine ostati popularan odabir. 

S obzirom na mnoštvo boja i mogućnosti kombinacija prozorskih profila, prozori Elegant savršeno odgovaraju  raznim stilovima gradnje, bilo da se radi o novogradnji ili renovaciji, ili pak modernom, urbanom ili rustikalnom stilu.

Ekološki prihvatljivi PVC profili 

Elegantne i moderne nijanse sive i antracit boje prozorima pružaju izgled aluminija, međutim PVC predstavlja praktičniju i zeleniju alternativu ovom materijalu. Također, profili s bojom i strukturom drva izgledaju vrlo slično svojim prirodnim prototipovima, međutim ipak su nešto povoljniji, izdržljiviji te prije svega praktičniji za upotrebu. Što je najvažnije, PVC prozori su ekološki prihvatljiviji – PVC profili se u potpunosti mogu reciklirati, a Deceuninck je savršen primjer takve prakse. 

Proizvođač od 2012. godine ima pogon u Diksmuideu u Belgiji, gdje može preraditi čak 45 000 tona materijala godišnje. Važnu činjenicu u pogledu prerade PVC profila predstavlja podatak da se tijekom prerade troši 90 % manje energije u odnosu na upotrebu čiste tj. nove sirovine te da je količina stakleničkih plinova koja se ispušta u atmosferu i više od 15 puta manja!