Daikin Europe ulaže u novu tvornicu dizalica topline u Poljskoj

Daikin Europe N.V. objavio je da će uložiti 300 milijuna eura u osnivanje nove tvornice Łódźu, Poljska

Toshitaka Tsubouchi, predsjednik Daikin Europe kaže: „Kao vodeća kompanija na europskom tržištu dizalica topline Daikin preuzima izazov olakšavanja društvenog prelaska s bojlera na fosilna goriva na dizalice topline. Do ovog trenutka ojačavali smo razvitak i servisne sposobnosti našeg proizvoda, a sada smo odlučili otvoriti novu tvornicu u Poljskoj. Ona će imati najveći kapacitet proizvodnje dizalica topline u Daikin Europe Group. Ovom investicijom ciljamo na preuzimanje prvog mjesta u tržišnom udjelu u svakoj od većih zemalja.”

Stabilna opskrba brzo rastućeg tržišta dizalica topline

Hiromitsu Iwasaki, zamjenik predsjednika Daikin Europe kaže: „Širimo naš proizvodni kapacitet putem kapitalnih investicija i povećanja zapošljavanja u postojećim tvornicama dizalica topline u Europi. Odluka o osnivanju sasvim nove tvornice u Poljskoj pokazuje da Daikin snažno odgovara na povećane zahtjeve u Europi. Poljska je država s velikim brojem obučene radne snage, a nova tvornica zaposlit će 1000 ljudi do 2025. godine. Naši napori omogućit će nam da proizvodimo četiri puta više od trenutne količine do 2025. godine te da stvorimo proizvodni sustav sa stabilnim snabdijevanjem brzorastućeg tržišta. Ovom novom tvornicom nastavljamo strategiju lokalne proizvodnje, što znači da su svi proizvodi za grijanje prodani u Europi također i proizvedeni u Europi.”

Dizalice topline pomažu u dekarbonizaciji Europe

Tijekom posljednjeg desetljeća europsko tržište dizalica topline raslo je stabilnom brzinom, s rastom na preko milijun godišnje prodanih jedinica u 2021. Patrick Crombez, generalni menadžer Daikin Europe Heating and Renewables kaže: „S EU-ovim zelenim planom europski lideri definirali su jasan put za to da Europa do 2050. godine postane klimatski neutralan kontinent. Program Fit for 55, kao i skorašnji plan REPowerEU, povećavaju brzinu napora za smanjenje emisije i ovisnosti o fosilnim gorivima u Europi. Dizalice topline imaju ključnu ulogu u postizanju ovih ambicija, pa u godinama koje dolaze očekujemo njihovo masovno prihvaćanje. Do 2025. godine očekuje se uvođenje najmanje tri milijuna dizalica topline godišnje, što predstavlja godišnju stopu rasta od oko 30 %. Dakle, s kompanijom Daikin ciljamo na potvrđivanje našeg vodstva ulaganjem u budućnost.”