Centrometal – Drvo, pelete, sunce, zrak

Glavna 12, Macinec
tel:+385 (0) 40 372 600
www.centrometal.hr

Glavna 12, Macinec
tel:+385 (0) 40 372 600
www.centrometal.hr

Zbog rasta cijena konvencionalnih goriva i neizvjesnosti oko opskrbe gorivom, sve više ljudi prelazi na sustave grijanja koji koriste obnovljive izvore energije. Obnovljivi izvori predstavljaju optimalan izbor za grijanje i zagrijavanje potrošne tople vode (PTV) kako za novogradnju tako i za postojeće objekte.

Kombinirani kotlovi – idealni za svaku situaciju
U današnje vrijeme kada dolazi do naglih promjena cijene fosilnih goriva te povremene nestašice pojedinih izvora topline, traže se kotlovi koji na jednostavan način mogu koristiti više različitih vrsta goriva, bez narušavanja komfora grijanja i potrošne tople vode. Jedan takav kotao je i kombinirani kotao BioTec Plus (cijepano drvo+drveni peleti). Kad se ima vremena, kotao se loži cijepanim drvom koje u njemu izgara procesom pirolize, a kad je vremena manje ili kad nismo kod kuće, automatski se pali pelet strana kotla te zagrijava sustav grijanja ili sanitarnu vodu. Kako bi povećali komfor korištenja kotla, na kotao je moguće spojiti automatsku dobavu peleta te komunikaciju kotla s web portalom preko wifi-box-a.

Korištenje energije sunca
Sunčeva energija je ‘besplatna’, ima je svugdje i najčešće se koristi za zagrijavanje potrošne tople vode ili dogrijavanje sustava grijanja. S obzirom na to da je s kombiniranim kotlom obavezna ugradnja akumulacijskog spremnika, solarni sustav se jednostavno može spojiti na njega te se koristiti ili za ljetno zagrijavanje potrošne tople vode ili pak za dogrijavanje nekog niskotemperaturnog sustava grijanja.
Toplovodni kolektori se također mogu spajati na bivalentne solarne spremnike (od nehrđajućeg čelika (STB) ili emajlirane (DSFF/E)) za direktno zagrijavanje potrošne tople vode koja se onda dogrijava pomoću nekog izvora topline koji se koristi i za grijanje prostora.
Moderna solarna regulacija (CM-SOL) može se spojiti na web portal čime se omogućuje aktivno praćenje solarnog sustava te jednostavna detekcija grešaka.

Korištenje energije zraka
Dizalice topline, u našem slučaju zrak/voda, su uređaji koji koristeći zrak kao obnovljivi izvor energije zadovoljavaju potrebe za grijanjem i hlađenjem prostora te pripreme potrošne tople vode s vrlo visokom učinkovitošću. Za svoj rad dizalice topline zrak/voda koriste ¾ energije iz okoliša te ¼ električne energije za grijanje prostora najčešće preko podnog ili ventilokonvektorskog grijanja (može i niskotemperaturnog radijatorskog). Velika prednost dizalica topline je da se mogu koristiti osim za grijanje i za efikasno hlađenje prostora bez dodatnog ulaganja.
Za više informacija o opremi za grijanje na biomasu, dizalice topline i solaru, slobodno se zaustavite na internet stranici www.centrometal.hr.

Glavna 12, Macinec
tel:+385 (0) 40 372 600
www.centrometal.hr

Hausbau br.128

Članak objavljen u magazinu Hausbau br.128 (studeni / prosinac 2022.). Potražite svoj tiskani ili digitalni primjerak na našem online kiosku 

Hausbau br.128

Članak objavljen u magazinu Hausbau br.128 (studeni / prosinac 2022.). Potražite svoj tiskani ili digitalni primjerak na našem online kiosku