Aquaestil – čarolija iza vrata proizvodnje

Jeste li se ikada zapitali kako izgleda proces proizvodnje kade ili tuš kabine? Mi jesmo i zato smo se zaputili u tvornicu kupaonske opreme Aquaestil plus d.o.o. u okolici Karlovca. Nakon ovog iskustva, imamo potpuno drugačiji pogled na kupaonske proizvode.

Na Logorištu u Karlovcu smješten je izložbeni salon tvrtke Aquaestil plus d.o.o, jedan od proizvodnih pogona i centralno skladište. U ugodnom društvu voditelja marketinga, g. Olivera Ferkule, razgledali smo prostran izložbeni prostor na dva kata u kojem je izložen dio proizvodnog asortimana iz programa samostojećih i kutni kada, tuš kada i kabina, kupaonskog namještaja i umivaonika. Saznali smo niz zanimljivosti o povijesti tvrtke, kako je sve započelo, ali i o uspješnim poslovnim rezultatima.

Sve kreće s vizijom i strašću pojedinaca
Svaka poslovna priča kreće s vizijom i strašću pojedinaca za nekom idejom. Tako je i Aquaestilova priča započela 1998. s idejom i vizijom dvojice inženjera, Stjepanom Basarom i Borisom Ferkulom o proizvodnji kada. Od skromnih početaka, posao i proizvodnja razvijali su se do današnjih 5 proizvodnih pogona u Karlovcu, Dugoj Resi, Ozlju, Generalskom Stolu i Našicama. Još više nas veseli činjenica da zapošljavaju više od 600 djelatnika i to na područjima Lijepe naše koja su izložena stalnom iseljavanju. O kvaliteti proizvoda dovoljno govori podatak da se 80% proizvodnje izvozi na europsko tržište. Iako su se kao i mnogi drugi poslovni subjekti pribojavali što će donijeti pandemija, radili su sa 100% popunjenim kapacitetima i ostvarili prošle godine impresivan rast prihoda od preko 30%, s naznakama za otvaranje novih tržišta. Iza ovih rezultata stoje ulaganje i unapređenje proizvodnje, pa se tako u novom pogonu na Logorištu odvija proces dorade kada na najmodernijim robotskim linijama koje su sami projektirali. Da, i sve se to događa u Hrvatskoj!

Čarolija proizvodnog pogona
Iako smo do sada posjetili različite proizvodne pogone građevinskih materijala, opreme i namještaja u Hrvatskoj i inozemstvu, uzbuđenje ulaska u pogon tvornice uvijek je isto. Zvukovi, mirisi, proizvodna traka, ugodna radna atmosfera, promatranje procesa u kojem od sirovine nastaje finalni proizvod zaista su inspirativni. Proizvodnja u pogonima Aquaestila je radno intenzivna. Iako je pogon u Logorištu opremljen robotskim linijama za završnu doradu kada, ljudska ruka je nezamjenjiva. Jednako je bilo zanimljivo vidjeti pogon u kojem sve počinje u Dugoj Resi gdje se proizvode akrilne kade. Tu se događa prava čarolija. Od akrilne ploče zagrijane na visokoj temperaturi u kalupu se oblikuje ljuska kade koja kasnije ide na doradu i obradu, a zatim na pakiranje i odvozi se u centralno skladište smješteno na Logorištu. Sam pogled na skladište prepuno kadama koje čekaju otpremu na europska tržišta izmamljuje osmijeh na lice.

Aquaestil proizvodni program sastoji se od širokog asortimana akrilnih kupaonskih kada, hidromasažnih kada, tuš kada, staklenih tuš paravana, masažnih i parnih kabina, masažnih stupova, kupaonskog namještaja te proizvoda od kompozitnih materijala kao što su umivaonici proizvedeni tehnologijom sintetskog mramora SYMAN i modernog solid surface materijala ASTONE.

ASTONE je visokokvalitetni kompozitni solid surface materijal koji je tvrtka AQUAESTIL PLUS sama razvila, a odlikuje se svilenkastim osjetom na dodir, nizom odličnih karakterstika i visokom razinom primjenjivosti. Specifičan je po tome što se od njega mogu oblikovati proizvodi i površine različitih oblika, bez šavova, što osigurava jednostavno održavanje.

Hausbau br.123

Članak objavljen u magazinu Hausbau br.123 (siječanj/veljača 2022.). Potražite svoj tiskani ili digitalni primjerak na našem online kiosku 

Hausbau br.123

Članak objavljen u magazinu Hausbau br.123 (siječanj/veljača 2022.). Potražite svoj tiskani ili digitalni primjerak na našem online kiosku