skyTech izolacija – Hausbau br.86 (11/12 2015)
skyTech izolacija - Hausbau br.87 (11/12 2015)

skyTech izolacija – Hausbau br.86 (11/12 2015)

skyTech izolacija

skyTech je napredni izolacijski sistem francuskog proizvođača Winco Tech. Radi se o negorivoj reflektirajućoj izolaciji koja se primjenjuje kao toplinska i zvučna izolacija sa unutrašnje strane na zidovima, stropovima i u podrumima, kod izoliranja krovišta sa vanjske strane i unutrašnje strane, te kod ventiliranih fasada za sve vrste građevina. O iskustvu u njegovoj upotrebi pri sanaciji potkrovlja u obiteljskoj kući razgovarali smo sa nekoliko investitora koji su iznimno zadovoljni skyTech sistemom.

PRIMJER 1. ADAPTACIJA POTKROVLJA U VIŠESTAMBENOM OBJEKTU (ZAGREB)
INVESTITOR: TONI MILAS
Radi se o stambenom prostoru površine 105 m2 u višestambenom objektu u centru grada Zagreba. Stan je djelomično u potkrovlju koje je prije sanacije bilo u dosta lošem stanju. Zbog tehničkih zahtjeva i načina gradnje nije bila moguća klasična izolacija od 20 cm ili više jer bi to zahtjevalo podizanje cijelog krovišta što bi u konačnici bilo financijski i vremenski zahtjevno, a i smanjio bi se volumen stana. Investitor, g. Milas podijelio je s nama izuzetno pozitivna iskustva nakon ugradnje skyTech sistema. “Naš dojam nakon ugradnje skyTecha i prve zime provedene u stanu nakon adaptacije je fantastičan. Ušteda na računima plinskog grijanja je barem 50% ako ne i više. Prosječna temperatura koju mi održavamo je 22 do 23 ºC. Navečer već prije 22 h gasimo grijanje i ujutro se budimo u ugodnoj temperaturi, za razliku od prije kada smo se budili u ohlađenom prostoru.”

skyTech izolacija - Hausbau br.87 (11/12 2015)
skyTech izolacija – Hausbau br.87 (11/12 2015)

PRIMJER 2. OBITELJSKI OBJEKT NOVOGRADNJA (MARKUŠEVAC)
INVESTITORI: MARJANA (D.I.A.) I DAVOR NEHR
Objekt je nova individualna stambena građevina na kojem se odvijala izolacija potkrovlja sa unutarnje strane krovišta (na unutarnju stranu rogova). Krovište je izvana podaskano, na dasci je paropropusna folija, duplo letvanje i crijep. skyTech izolacija se postavljala na unutrašnju stranu rogova, preklapala i ljepila aluminijskom samoljepljivom skyTech trakom (reflex-bond). Na foliju se slagala konstrukcija od pocinčanih profila na koje su postavljene gipskartonske ploče. O svojim iskustvima sa skyTech izolacijskim sistemom gđa. Nehr izjavila je:
„Za skyTech sam slučajno saznala preko poznanika koji je također htio urediti svoje potkrovlje, a nije se mogao odlučiti za termoizolaciju, kao ni mi jer godinama projektiram i uređujem potkrovlja, ali nisam bila zadovoljna sa rezultatima, što se tiče toplinske izolacije. Pošto je napokon došao red i na uređenje potkrovlja na našoj novoj kući, odlučila sam se za skyTech iako sam bila skeptična, ali su me uvjerili ljudi koji su također skyTech stavili na svoje krovište – i bili su u pravu. Do tad nisam nigdje u svojim projektima stavljala skyTech, ali sad i ja svima to preporučujem i stavljam u troškovnike. Najveće prednosti Skytecha su da zadržava toplinu prostora i samim tim ostvaruje se ušteda energije prilikom grijanja i hlađenja prostora.“

PRIMJER 3. SANACIJA KROVIŠTA I FASADE POSLOVNO-STAMBENOG OBJEKTA (SLAVONSKI BROD)
Investitor, g. Zlatko Jerković, ing. strojarstva, iz Slavonskog Broda odabrao je skyTech izolacijski materijal za sanaciju krovišta i fasade zadnje etaže stambeno-poslovnog objekta. Objekt je izgrađen 1996. godine s blokom debljine 25 cm s 5 cm izolacije stiropora. Na krovištu i fasadi zadnje etaže radila se sanacija toplinske izolacije sa skyTech toplinskoizolacijskim sistemom i promjena krovnog pokrova (šindra) s limenim krovnim pokrovom Allmet iz ponude tvrtke Polo-commerce. Kako se radi o velikoj površini krovišta i fasade (cca 400 m2) na kojem se radila rekonstrukcija g. Jerković je izjavio da je iznimno zadovoljan s brzinom i kvalitetom obavljenih radova te naglasio, „Sanacijom krovišta sa skyTech sistemom toplinske izolacije naš stambeno-poslovni objekt ostvario je znatne uštede zimi u troškovima grijanja

PRIMJER 4. SANACIJA KROVIŠTA OBITELJSKE KUĆE (ČAKOVEC)
INVESTITOR: NEVENKA VUKOVIĆ VARGA, DIPL.ING.ARH. I ENERGETSKI CERTIFIKATOR
Sanacija krovišta radila se na kući u nizu koja je dilatirana od susjednih kuća. Razvedeni krov ima relativno veliku tlocrtnu površinu, a čitavo se potkrovlje koristi kao stambeni i poslovni prostor. Za detekciju toplinskih mostova i stanja postojeće toplinske izolacije (10-15 cm kamene vune) izvršeno je termografsko snimanje IC kamerom što je samo potvrdilo zapažanja o nedostacima koji su postajali sve naglašeniji tijekom godina. Razgovarali smo sa gđom. Vuković Vargom nakon godinu dana od sanacije potkrovlja sa skyTech folijom, te sada nakon 3 godine od sanacije. Njezina iskustva su i dalje pozitivna, a učinci u uštedi energije znatni.
“Nakon izvedbe dodatne izolacije potkrovlja skyTech izolacijom prošlo je skoro 3 godine, i dalje smo zadovoljni sa postignutim efektima što je posebno vidljivo na računima kod grijanja ali i sveukupno na kvaliteti mikroklime. Efekt se očituje u uštedi i računima grijanja koji su manji za 40-50% (za plinsko grijanje) u odnosu na ranije razdoblje prije sanacije krovišta. Klimu tokom ljeta gotovo neznatno palimo, možda svega dva-tri puta tokom ljetnih mjeseci. skyTech odlično zadržava toplinu u prostoru gdje je prosječna temperatura 21 ºC cijele godine. Tokom noći, kada je grijanje isključeno, temperatura gotovo da ne pada tokom zimskih mjeseci i ujutro imamo istu temperaturu prostora kao i navečer prije noćnog režima rada grijanja”, Nevenka Vuković Varga, dipl.ing.arh., Čakovec. Nakon sanacije objekta ponovljena je termografska snimka krovišta i rezultati su puno bolji nego prije sanacije.

 

više na www.polo-commerce.hr ili u magazinu Hausbau br 86 (11/12 2015)

Share