Share

Fibran – Suptilnost moderne STAKLENE ARHITEKTURE – II. DIO

U prošlom smo broju pisali o kulturnom centru Stavros Niarchos, u Ateni, donaciji grčkog brodara Stavrosa Niarchosa, kojeg je potpisao arhitekt Renzo Piano sa suradnicima. Stavros Niarchos Foundation Cultural Center (SNFCC) – dobitnik platinastog LEED certifikata.

Fibran - Hausbau br.95 (05/06 2017)Staklo-svestran materijal u oblikovanju
Energetski iznimno pažljivo projektirana građevina, sastoji se od tri staklena kubusa. U jednom je smještena nacionalna biblioteka, u drugom opera, a treći ih povezuje kao prostor za okupljanje i komunikaciju i koji je po tradiciji nazvan jednostavno “Agora”, što na grčkom znači trg. Staklo kao materijal u graditeljstvu poznat je od davnina, ali se tek razvojem novijih tehnologija proizvodnje velikih formata, kao i načina pričvršćavanja na nosivu konstrukciju nametnulo kao imperativ na prestižnim javnim ali i privatnim građevinama. Ako se odmaknemo od osnovne estetike stakla, koja transparentnošću, sjajem i zrcaljenjem daje dojam luksuza, staklo je kao građevinski materijal vrlo svestran i prilagodljiv materijal.

Fibran - Hausbau br.95 (05/06 2017)Nova uloga stakla
Pojavom high-tech arhitekture kasnih 70-tih godina prošlog stoljeća, ekspanzija kasnog modernizma kako još nazivaju ovaj stil, traje do danas. Staklene su plohe vremenom dobivale sve veće dimenzije, a u sustavima strukturalnih i polustrukturalnih fasada su dijelom preuzele i statičku funkciju. U novije vrijeme energetska osviještenost u graditeljstvu, dodaje staklu na fasadi bitnu ulogu u toplinskom smislu. Nisko zimsko sunce seže kroz staklenu ovojnicu duboko u prostor, te time doprinosi pasivnim energetskim dobitcima zimi. Nove tehnologije fotonaponskih sustava mogu se aplicirati direktno na staklenu plohu, čime se po potrebi dobiva djelomična zasjena i smanjuje transparentnost u zoni parapeta, što je posebno interesantno na stambenim objektima.

Fibran - Hausbau br.95 (05/06 2017)Regulacija temperature
Ljeti, u mediteranskom okružju gdje sunca ima na pretek, dvostruka ovojnica zgrade, kao što je to na zgradi opere i biblioteke u Ateni, doprinosi hlađenju osnovne jezgre od betona. Direktna se sunčeva toplina reflektira od staklene površine, a toplina koja kroz višeslojno ostakljenje dospije u prostor, ventilira se kroz visoke zračne prostore. Prisilna ventilacija upogonjuje se električnom energijom vlastite proizvodnje. Staklo u arhitekturi i graditeljstvu 21. stoljeća pruža multifunkcionalna rješenja, kako u estetskom, tako sve više i u energetskom smislu.

Fibran - Hausbau br.95 (05/06 2017)Energetski neovisna građevina
Krov veličine 100 x 100 m2, kojeg je sam projektant Renzo Piano nazvao “letećim tepihom”, pokriven je fotonaponskim ćelijama koje proizvode 2.5 megavata električne energije, koja je dostatna za potrebe cijelog kompleksa. U sjeni ispod lebdećeg krova nalazi se šetnica – vidikovac, javno dostupan prostor, te staklena čitaonica, simbolično nazvana svjetionikom. U sprezi s funkcijom kulturnog centra ovog megaformata, kao i cjelokupnog konteksta u kojem se nalazi, ova je građevina svjetionik u svakom smislu. Građena za budućnost, prema najnovijim standardima energetske, tehnološke, ali i estetske i kulturne graditeljske baštine, svojom staklenom ovojnicom dematerijalizira svoj stvarni volumen, te poput dragulja stoji i na dnevnom suncu toplog Mediterana.

više o proizvodima Fibrana ugrađenim na Stavros Niarchos Foundation Cultural Center (SNFCC) potražite na www.fibran.hr ili u magazinu Hausbau na svim kioscima.

Share

Bez komentara.

GEALAN-KUBUS – Hausbau...

Manje je više-GEALAN-KUBUS [caption id="attachment_1792" align="alignleft" width="300"] GEALAN-KUBUS® omogućuje ...

Geberit Volex SUSTAV...

Geberit Volex SUSTAV PODNOG GRIJANJA Savršeno rješenje za ugodniji, ...

Panasonic Free Multi...

Panasonic Free Multi Sustav kućnih klima uređaja Panasonic Free ...

Daikin – pouzdan...

Daikin – pouzdan partner ZA ZDRAVU KLIMATIZACIJU Briga za ...

Fibran – Suptilnost...

Fibran - Suptilnost moderne STAKLENE ARHITEKTURE – II. ...

Wienerberger opeka ZA...

Wienerberger opeka ZA TRADICIONALNU I MODERNU ARHITEKTURU Bilo da ...

LED rasvjeta za...

LED rasvjeta za industrijsku i profesionalnu upotrebu - ...

Gorenje toplinske crpke...

Gorenje - NOVA GENERACIJA toplinskih crpki [caption id="attachment_1569" align="aligncenter" ...

FIBRAN – Sanacija...

FIBRAN - Sanacija i ozelenjavanje krovne terase [caption id="attachment_1565" align="aligncenter" ...

Sanacija krova –...

Sanacija krova - skyTech SISTEM! [caption id="attachment_1552" align="aligncenter" width="461"] ...

 • O NAMA

  Ponovo tri d.o.o.
  M. Tita 24, 10290 Zaprešić
  tel: 01 / 33 57 221
  fax: 01 / 33 57 220
  www.idejezamene.com